The Project

General facts about Joomla!

Platforms and Open Standards

Joomla! runs on any platform including Windows, most flavours of Linux, several Unix versions, and the Apple OS/X platform. Joomla! depends on PHP and the MySQL database to deliver dynamic content.

The minimum requirements are:

• Apache 1.x, 2.x and higher
  • PHP 4.3 and higher
  • MySQL 3.23 and higher
It will also run on alternative server platforms such as Windows IIS - provided they support PHP and MySQL - but these require additional configuration in order for the Joomla! core package to be successful installed and operated.

Support and Documentation

Support

Support for the Joomla! CMS can be found on several places. The best place to start would be the Joomla! Official Documentation Wiki. Here you can help yourself to the information that is regularly published and updated as Joomla! develops. There is much more to come too!

Of course you should not forget the Help System of the CMS itself. On the topmenu in the Back-end Control panel you find the Help button which will provide you with lots of explanation on features.

Another great place would of course be the Forum . On the Joomla! Forum you can find help and support from Community members as well as from Joomla! Core members and Working Group members. The forum contains a lot of information, FAQ's, just about anything you are looking for in terms of support.

Two other resources for Support are the Joomla! Developer Site and the Joomla! Extensions Directory (JED). The Joomla! Developer Site provides lots of technical information for the experienced Developer as well as those new to Joomla! and development work in general. The JED whilst not a support site in the strictest sense has many of the Extensions that you will need as you develop your own Web site.

The Joomla! Developers and Bug Squad members are regularly posting their blog reports about several topics such as programming techniques and security issues.

Documentation

Joomla! Documentation can of course be found on the Joomla! Official Documentation Wiki. You can find information for beginners, installation, upgrade, Frequently Asked Questions, developer topics, and a lot more. The Documentation Team helps oversee the wiki but you are invited to contribute content, as well.

There are also books written about Joomla! You can find a listing of these books in the Joomla! Shop.

VLADA RS SPREJELA PREDLOG ZAKONA O INTERVENTVNIH UKREPIH

Vlada RS je na današnji redni proračunski seji zaradi gospodarske krize sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih. Cilj zakona je v čim krajšem času in v čim večji meri zmanjšati tveganje za stabilnost javnih financ v obdobju finančne krize, predlagani ukrepi pa bodo omilili pritisk na povečanje javnofinančnega primanjkljaja.

S tem zakonom se predlagajo ukrepi, ki bodo kratkoročno pripomogli k zmanjšanju tveganja za stabilnost javnih financ, dolgoročno pa bo potrebno spremeniti predvsem pokojninski in zdravstveni sistem ter delovanje javnega sektorja. Predlog zakona je začasne narave in velja za leto 2010. S predlogom tega zakona se v letu 2010 določa neuporaba Zakona o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.

Nadalje zakon posega na področje usklajevanja pokojnin. Zagotavljanje razlike med izdatki za pokojnine in vplačanimi prispevki predstavlja temeljito preoblikovanje izdatkov za druge javne funkcije, ki jih financira država iz proračuna ali pa dodatno zadolževanje. Izogniti se želi znatnemu povečanju javnofinančnega primanjkljaja zato je primerneje, da se v tem zakonu določi uskladitev pokojnin v višini, ki upošteva 50 odstotno rast plač in ohranja dodatek za rekreacijo oziroma enkratni letni dodatek na ravni leta 2009. Predlagani ukrep, kot ukrep zaradi gospodarske krize, velja izključno za uskladitev pokojnin, denarnih nadomestil in drugih denarnih prejemkov v letu 2010.

Ukrep predloga tega zakona pa prelaga v kasnejše obdobje tudi povišanje plač v javnem sektorju, saj bi to predstavljalo precejšne tveganje pri zagotavljanju javnofinančne vzdržnosti. Pri tem je potrebno upoštevati, da so bili v preteklosti prihranki plač uporabljeni za povečanje števila javnih uslužbencev in da so bila privarčevana sredstva že porabljena z izplačilom prvih dveh četrtin odprave nesorazmerij. Za izplačilo drugih dveh četrtin bi bilo torej potrebno zagotoviti dodatna sredstva. V kolikor bi opravili plačna nesorazmerja v roku, kot je določen v veljavnih predpisih, bi se v prihodnjem letu plače javnega sektorja povečale za skoraj devet odstotkov, kar pa z vidika vzdržnosti javnih financ, ni sprejemljivo. Prav tako takšno povečanje plač v javnem sektorju ni sprejemljivo v odnosu do gospodarstva. Poleg navedenega predlog tega zakona ne omogoča usklajevanja plač in regresa za letni dopust v letu 2010 v celotnem javnem sektorju, podaljšuje pa tudi ukrep neplačil od decembra leta 2009 do decembra leta 2010 za del plače iz naslova redne delovne uspešnosti. Prav tako predlog tega zakona ohranja omejitv iz naslova povečanega obsega dela v obsegu 20 oziroma v primeru posebnih projektov največ 30 odstotkov osnovne plače. Ker pogajanja s sindikati javnega sektorja še niso zaključena in je zaradi proračunske procedure zakon potrebno vložiti skupaj s proračunoma, bo po dogovoru s sindikati besedilo zakona v zvezi s plačami javnega sektorja prilagojeno dogovoru s sindikati.

Predlog interventnega zakona prelaga tudi uveljavitev določbe Zakona o vrtcih, ki določa, da se iz državnega proračuna zagotavljajo sredstva za sofinanciranje plačil staršev za otroka, ki je dopolnil starost treh let, v višini 50% plačila, ki jim je v skladu z zakonom določeno kot plačilo za vrtec. S 1. januarjem 2010 bi bilo tako potrebno v skladu s tem zakonom zagotoviti sredstva za sofinanciranje plačil staršev za otroke, ki so dopolnili starost petih let, kar v proračunu pomeni 13.000.000 evrov izdatkov. Ker v tem času sredstev za ta namen v proračunu ni mogoče zagotoviti, predlog interventnega zakona podaljšuje rok za uveljavitev te določbe na 1.1.2011.

NEZGODNO ZAVAROVANJE S PRAVNO ZAŠČITO

- Več v piponkiPosredujemo vam prvo tovrstno zavarovanje v Sloveniji nasploh. Policijskemu sindikatu Slovenije se je skupaj z zavarovalno agencijo HiL d.o.o. uspelo dogovoriti z Zavarovalnico Maribor in Zavarovalnico ARAG za sklenitev oz. preureditev obstoječega nezgodnega zavarovanja. Tovrstna pravna zaščita je namenjena le članom PSS ter njihovim družinskim članom (mož, žena, otroci ali starši, od 14 do 75 let) po zelo ugodnih pogojih, saj gre za kolektivno zavarovanje, ki vključuje posebne popuste.

- Več v piponki

IZVEDBA OPOZORILNE STAVKE PSS – OBVESTILO OPS PODRAVJA

VSEM ČLANOM OPS PODRAVJE
ZAPOSLENIM V PU MARIBOR
PSS

ZADEVA: IZVEDBA OPOZORILNE STAVKE PSS – OBVESTILO OPS PODRAVJA

Dne 5.11.2009 med 13.00 in 15.00 uro je bila izvedena OPOZORILNA STAVKA Policijskega sindikata Slovenije na območju celotne republike Slovenije v vseh OE in NOE v Policiji ter MNZ.

V času stavke, so potekali sestanki sindikalnih skupin, na katerih so se obravnavale aktualne zadeve in različna problematika v sindikalnih sredinah.

V OPS Podravje so prisotni stavkajoči podali številne predloge in pobude ter svoje poglede na aktivno delo PSS. Pozitivno so ocenili, da je sindikat v zadnjem času uperil vso svojo aktivnost tudi v obveščanje o delu do svojega članstva. Na takšen način je bilo članstvo širše informirano o stanju na delovno pravnem in socialno ekonomskem položaju zaposlenih.

V času stavke, se je glede na razpored delovnega časa udeležilo 93,2% zaposlenih, ki so bili tega dne po razporedu v službi ali prosti, od tega je bilo 11,4 % nečlanov in 5,2 % članov SPS.

Sindikalni zaupniki so posredovali izpostavljeno problematiko glede delovno pravnega in socialno ekonomskega statusa zaposlenih v Policiji in to od strokovno tehničnega osebja do direktorja PU.

Zbrane predloge in pobude, s strani sindikalnih skupin, bomo posredovali vsem sindikalnim skupinam in PSS v naslednjih dneh.

Izvedba stavke na območju OPS Podravje je potekala nemoteno, kar gre zahvala vsem stavkajočim, vsem predstojnikom OE in NOE na PU Maribor in samemu vodstvu PU Maribor.

Seveda pa se moramo zahvaliti tudi vsem tistim, ki so nam dali takšno ali drugačno podporo v času stavke in se te zaradi objektivnih razlogov niso mogli udeležiti. Zahvaljujemo se vsem predstavnikom medijev, kateri so korektno poročali o stavki.

PREDSEDNIK OPS PODRAVJA
Vlado MARINIČ